Een Travellerspoint blog

De wandelkilometers tellen al flink op!

semi-overcast 13 °C
Bekijk 2013 Zuid Amerika op Marijn_Annelies's reiskaart.

Hallo hallo,

Het is weer zondag en zondag is blogdag (behalve vorige week, maar toen hadden we weer geen internet)
Na de vorige blog hebben we een 20u durende busrit gemaakt van Puerto Madryn tot in Rio Gallenos, waar we gestrand zijn om 8u •s morgens. We hadden pas een aansluiting naar El Calafate om 12u dus hadden we nog tijd om in Rio Gallenos (aka het gat van de wereld) het museum over de Falklandoorlog te bezichtigen en naar de plaza te wandelen. Bij deze hebben we dus op 4u tijd deze stad echt wel gezien!
Om 5u, na 28u reizen (wat is ons leven zwaar :-)) kwamen we dan toch uiteindelijk aan in El Calafate. Na weer een lange zoektocht naar een hostel en nadat we uitgevist hadden hoe je naar de mooiste gletsjer ter wereld (Perito Moreno) moest gaan, waren we zo moe dat we enkel nog gegeten hebben en in ons nestje gekropen zijn.

Op een doordeweekse donderdag zijn wij dan een van de meest impressionante bezienswaardigheid gaan bezoeken van onze reis. Een 60m hoge gletsjer die 2m per dag opschuift, maar ook 2m afbrokkelt, dus je ziet heel de tijd grote stukken ijs van een ijsmuur afvallen. Je kan ze niet alleen zien, maar telkens als er iets valt lijkt het of het vlak naast je dondert! Het is niet te beschrijven! Dit is echt een must om gezien te hebben en we zijn er dan ook 3u naar blijven staren en hebben er 1u met de boot rondgevaren! Als je nog een reden wilt om naar hier te komen, moet je niet meer verder zoeken!!! Dit is ook de best toegankelijke gletsjer ter wereld, de bus zet u bijna af op de gletsjer, weer een meevaller voor ons ;-).
Na zoveel prachtigs hebben we ons s ‘avonds eens goed laten gaan in een restaurantje en de lekkerste risotto met zeevruchten en ajuinsoep ooit gegeten! Voor Marijn moest het weer vlees zijn natuurlijk, en heeft 2 enorme varkenslappen gegeten met een gestoofd appeltje en puree van zoete aardappel. Ik krijg er nog de zever van in mijne mond!
IMG_2916_800x600.jpgIMG_3067_800x600.jpgIMG_3086_800x600.jpg

Op vrijdag zijn we in de voormiddag naar het gletchermuseum geweest, waar we 2 uur alles geleerd hebben over wat er over ijs te weten valt! Een heel goed georganiseerd museum met veel beeldmateriaal over dit prachtige natuurverschijnsel! Het leukste deel moest toen nog komen aangezien ze hier ook een ijsbar hebben waar het tot -8graden gekoeld wordt en waar de glazen van ijs zijn gemaakt. Met een grappig potske op was het hier goed vertoeven aangezien het hier een “open bar” was, waar we dan ook uitgebreid gebruik van gemaakt hebben! Je mocht hier maximum 20 minuten verblijven en zo veel drinken als je maar wou! Wisky, likeuren tot zelfs Bols jenever was hier allemaal te verkrijgen! We kunnen u verzekeren, zelfs bij -8 hadden we het niet meer koud! ;-).
IMG_3105_800x600.jpgIMG_3106_800x600.jpg

Hierna zijn we nog snel snel naar een tweede museum gegaan, waar op kleine schaal de tijdslijn van de het leven op aarde werd afgebeeld. Ook levensechte dino´s en een paar exemplaren van uitgestorven “Mega zoogdieren” werden hier tentoongesteld. Echt wel de moeite!
IMG_3130_800x600.jpg

Om 16u30 hadden we alweer de volgende bus naar El Chalten, waar we na 3 uur aankwamen in dit ieniemienie dorpje (600 inwoners). Dit stond eigenlijk niet op onze planning omdat het vooral door bergbeklimmers gebruikt wordt als basis om trektochten en bergklimmingen te doen naar de Fitz Roy berg (één van de grootste uitdagingen in de wereld voor bergbeklimmers). We horen jullie denken: Wat gaan jullie daar dan in godsnaam doen? Wel, we hadden van andere Belgen gehoord dat het ook heel erg leuk was om dagtochten te wandelen en dat deze echt nog wel te doen waren, dus hebben we hier toch maar 3 dagen voor uitgetrokken. Nadat we weer in een hostel waren ingecheckt zijn we ’s avonds gaan eten in een topchoice restaurant van de lonely planet waar we een schitterende steak en lamsschotel gegeten hebben. (de kilos die er in Peru en Bolivia waren afgegaan zijn er nu al dubbel en dik terug bij!!)
270_IMG_3147_800x600.jpg

Zaterdagmorgen om 8u stonden we al klaar om met een busje naar de vertrekplaats voor onze eerste wandeltocht te gaan, die volgens onze hostelkeeper bestond uit 2u vlak wandelen, 1u heel steil en terug 2u vlak wandelen. Belangrijk les: Geloof nooit de hostelkeeper!!!!!! Gelukkig wisten we al van 2 Nederlanders dat ze over het laatste stuk 3u gewandeld hadden en waren we al wat voorbereid dat het wat langer kon zijn. Het was echt een prachtige wandeling en het uur steil bergop was echt wel de moeite voor het uitzicht dat je op het einde had. Je zag heel het uur niks van de Fitz Roy en wanneer je op het uitkijkpunt kwam had je het gevoel dat de wereld plotseling voor je open ging! Het is een van de meest memorabele momenten van onze reis, ook waarschijnlijk omdat het zo mooi is na een enorme inspanning! Het spijtige was wel dat onze tocht in totaal 2 uur “Argentijns” vlak, 1u15min bergop, 1u15min bergaf en 3u30min Argentijns vlak was. Aangezien we nog een beetje aan de mirador zelf rondgewandeld hebben en wat gezeten en gegeten hebben heeft onze hele tocht 9u30min geduurd! We kunnen u verzekeren, het laatste uur was alles behalve plezant en werden we door iedereen voorbij gestoken aangezien iedereen hier ofwel een getrainde hiker of een super bergbeklimmer is! Maar toen we terug in hetzelfde restaurant zaten, hebben we met veel trots een geweldig chocoladedessert verorberd!
IMG_3193_800x600.jpgIMG_3244_800x600.jpgIMG_3263_800x600.jpgIMG_3277_800x600.jpgIMG_3307_800x600.jpg

Na deze helse wandeltocht op zaterdag besloten we het vandaag wat rustiger aan te doen en hebben we nog eens gezellig uitgeslapen. Dit ook omdat onze hostelkeeper (ja dezelfde…) gezegd had dat er rukwinden gingen zijn van 70km/u en dat het weer heel slecht zou zijn.
Toen we deze morgen wakker werden bleek het echter een stralend blauwe hemel te zijn, met wel wat wind, maar niet ondoenbaar. We zijn dan tot aan een ander uitkijkpunt gewandeld wat 10km ver was en dus perfect op onze maat en met opnieuw prachtige uitzichten en landschappen! Gelukkig waren we niet te moe nadien en konden we nog bloggen.
IMG_3359_800x600.jpgIMG_3381_800x600.jpg

Morgen vertrekken we hier alweer voor nog meer wandelplezier in Torres del Paine, terug aan de Chileense zijde. We zullen nog veel meer kilometertjes moeten doen dan we nu al gedaan hebben, maar steeds weer loont het!

Groetjes aan iedereen!

Balans:
+: We beginnen al echte trekkertjes te worden, het eten wordt precies beter met de dag, dat geldt ook voor de landschappen
-: Ferme verzuring in de benen laat ons weten dat we toch nog niet bij de top van de bergbeklimmers horen...

Geplaatst door Marijn_Annelies 11:21 Gearchiveerd in Argentinië Tagged rio chalten gallegos_el calafate_el Reacties (4)

Huisje bouwen in Mendoza???

sunny 20 °C
Bekijk 2013 Zuid Amerika op Marijn_Annelies's reiskaart.

Hoi allemaal,

Nog eens een blogje van ons. Momenteel zitten we in Puerto Madryn om walvissen te bekijken, maar we zullen eerst verder gaan met Mendoza, tot nu toe 1 van onze favoriete bestemmingen!

Na onze slechte ervaring met de verkiezingen hebben we de draad terug opgepikt met wat we tof vinden: wijn drinken ;-). Maandag zijn we vroeg opgestaan om nu toch eens op tijd te kunnen vertrekken voor de wijnfietstocht. Maar we vinden toch steeds weer iemand om mee te blijven babbelen (twee Amerikaanse meisjes die de dag daarvoor gearriveerd waren), en dus zijn we weer veel te laat vertrokken...
Uiteindelijk toch om 11.30 bij Mr. Hugo beland, een super toffe pee van 65 jaar die fietsen verhuurd om langs de wijnbrouwers in Maipu te gaan om een glaasje te nuttigen. Wij vonden dit een schitterend bedacht systeem, op maat van ons gemaakt ;-)!!! We hadden beslist om de verste eerst te doen, kwestie van minder te moeten rijden als we meer wijn in ons lijf hadden. Na 10km kwamen zo bij onze eerste, en achteraf gebleken de beste, winery aan: Carinae. Zoals alle wineries in deze streek, gaan ze hier voor kwaliteit en niet voor kwantiteit. Met maar 100.000 liter per jaar proberen ze rond te komen. De Malbec en Cabernet Sauvignon sprongen er uit, net zoals bij alle andere wineries. De enige originele druif van Argentinie is de Torrontes, waar ze hele lekkere witte wijn van maken. Als we konden, zouden we hier een flesje van gekocht hebben, maar we hadden nog een hele rit voor de boeg!
Drie wineries en 6uur later stonden we samen met een platte band en een vriendelijk man van de politie naast de weg... Deze laatste hield ons tegen om op te merken dat we een platte band hadden, misschien hadden we dit ook al door :-). Maar we hadden nog maar een half uurtje om tot bij onze laatste bestemming te geraken waar je Olijfolies, olijfpastas en likeuren kon proeven. Maar dit hebben we dus niet meer gehaald. De agent heeft dan Mr. Hugo opgebeld en ze hebben ons dan opgepikt in een laadbak, welk ook wel een fijne ervaring was :-)
IMG_2140_800x600.jpgIMG_2154_800x600.jpg

Eens thuisgekomen hebben we nog snel gedouched en nog iets gegeten, want om 22u30 hadden we onze busrit naar Santiago (Chili). We hebben nog snel onze hostalkeepers gezien, die ons wisten te vertellen dat hij een manager was van een project in Mendoza om gronden te verkopen tussen de wijngaarden. Enorm goedkoop en een magnifiek uitzicht. Misschien iets voor later... ;-)

In Santiago hebben we maar 1 dagje verbleven om terug aan dollars te geraken want we waren zo goed als platzak! Dit was weer een heeeeel gedoe aangezien bleek dat er een daglimiet van 200.000 pesos (400 dollar) voor alle buitenlanders bestaat aan de ATM... Dus ook geen geld af te halen bij de bank zelf. Dus we hebben maar zo veel mogelijk afgehaald, maar niet zo veel als we wilden aangezien zuid-argentinie het duurste gaat worden van heel de reis, dus zonder dollars vallen is hier echt geen optie!
Dit boeltje heeft 5uur geduurd, en toen zijn we maar wat van de stad gaan bekijken aangezien we alweer een bus hadden naar Osorno om 21u. Dit werd onze tussenstop om door te steken naar Bariloche.
IMG_2167_800x600.jpg

Sanderendaags om 16u zijn we dan toch uiteindelijk aangekomen in Bariloche, het merendistrict van Argentinie, en ook wel het Zwitserland van Zuid-Amerika genoemd. Nu, we zijn nog nooit in Zwitserland geweest, maar als het daar even schoon is als Bariloche, moeten we daar toch dringen werk van maken!!! Het deed deugd om beboste bergen te zien, al dat zand en rotsen geraakt ge beu! Maar dit alles heeft ook zijn prijskaartje! Alles is hier de helft duurder dan in Mendoza, dus hebben we ook weer veels te lang zitten zoeken naar een betaalbaar hostal. Maar het wandelen heeft opgebracht want hier vonden we de mooist betaalbare kamer van onze reis tot nog toe! Heerlijk warm water en een uitzicht op het meer en besneeuwde bergen was fantastisch! Aangezien het al donker werd en we moe waren van de lange busritten, zijn we alleen maar iets gaan eten en dan in ons heerlijk nestje gekropen!
IMG_2242_800x600.jpgIMG_2177_800x600.jpg

De volgende morgen hebben we eerste de stad verkend. Het weer is hier niet zoals we gewoon waren (koud, winderig en bewolkt tot regenachtig), dus hadden we ons warm ingeduffeld! De busritten zijn we een beetje beu aan het worden, dus hebben we van Ushuaia naar Buenos Aires een vlucht geboekt, en van Iguazu naar Rio de Janeiro. Uiteindelijk maar voor 500 voor ons twee, dus da valt nog goed mee vonden we!
We kwamen ook te weten dat je met redelijk gemakkelijke wandeltochtjes door de bossen magnifieke uitzichten had in Bariloche, dus dat hebben we dan gedaan! De Llao Llao berg was schitterend en gaf ons inderdaad het beste uitzicht van onze reis. Jawel, hier zijn we dus ook weer graag ;-). Na 4uur wandelen hadden we een lekker steakje verdiend en zijn we nog snel een auto gaan huren voor de volgende dag.
IMG_2194_800x600.jpgIMG_2204_800x600.jpgIMG_2220_800x600.jpg

Vrijdag zijn we dan met onze gehuurde auto naar de 7 meren gegaan. Dit heeft heel de dag geduurd en was gewoon geweldig! prachtig weer, magnifieke natuur, gezellige dorpjes, echt een aanrader voor iedereen! De foto's spreken voor zich!
IMG_2253_800x600.jpgIMG_2266_800x600.jpgIMG_2270_800x600.jpgIMG_2273_800x600.jpgIMG_2322_800x600.jpgIMG_2420_800x600.jpg

Zaterdag zijn we dan nog een 3uur durende fietstocht gaan doen, die wel tof was, maar ze hebben ons int zak gezet met de fietsen. Die van Annelies viel praktisch uiteen, 2 keer ketting er af, het laagste verzet werkte niet, wat toch echt wel een must is hier, en we kregen geen kaart dus dat liep ook niet van een leien dakje! We hebben geen geld terug gekregen, dus dat vonden we ne mindere... Maar we moesten weer snel verder gaan, want om 17u hadden we alweer de volgende bus naar Puerto Madryn. We hebben besloten om nu naar het oosten door te steken, en dan terug naar het westen te komen aangezien dit veel bespaart in tijd en geld! We hadden nog graag enkele daagjes in Bariloche gebleven, maar we denken dat heel patagonie zoals hier gaat zijn, dus we hebben nog veel te zien!
IMG_2471_800x600.jpg

Hier in Puerto Madryn vindt Marijn het niet zo fijn :-). Het is een lelijk stadje aan de Atlantische oceaan en dus niet te vergelijken met de westkant van Argentinie. Maar we zijn hier ook enkel voor de beestjes in Peninsula Valdes reservaat. Aangezien het zondag was, was hier alles dicht, en we hadden weer geen geld meer om een tour te boeken. Na veel vijven en zessen toch besloten om een auto te huren en naar het reservaat te gaan op maandag. Hier hebben we inderdaad super veel beestjes gezien, waaronder een moeder-walvis met een wit babietje. Een super ervaring om die grote beesten is te zien, en uiteindelijk is het toch gelukt om de staart op foto te krijgen ;-).
IMG_2756_800x600.jpgIMG_2566_800x600.jpgIMG_2575_800x600.jpgIMG_2827_800x600.jpgIMG_2803_800x600.jpgIMG_2844_800x600.jpgIMG_2878_800x600.jpg

Vandaag (dinsdag) gaan we al weer verder met de bus naar Rio Gallegos, een tussenstop om door te steken naar El Calafate en El Chalten: gletsjers en besneeuwde bergen. We kijken er naar uit!!!

Tot binnen een weekje ofzo!!

Balans:
+: Argentinie heeft alles: bergen, zee, beestjes, wijn, lekker eten en drinken, toffe mensen, ..., Hier voelen we ons echt thuis!
-: Hoe zuidelijker, hoe duurder!!!

PS: Om u toch een ideeke te geven hoe bangelijk de BBQ's hier zijn, aub:
IMG_2165_800x600.jpg

Geplaatst door Marijn_Annelies 2:51 Gearchiveerd in Argentinië Tagged madryn mendoza_santiago_osorno_bariloc Reacties (5)

Argentinie is geweldig!

sunny 27 °C
Bekijk 2013 Zuid Amerika op Marijn_Annelies's reiskaart.

Ola chico's!!

Het begint een spontane gewoonte te worden, maar na exact een weekje reizen vinden we steeds weer een moment/goed hostel om onze blog te updaten. Om de draad terug op te pikken, zullen we deze blog beginnen met nog een mooi staaltje Chileense "ballenspielerei".

De afspraak met de hostalkeepers was dat we onze drie overnachtingen een privebadkamer zouden hebben, maar dat we na de eerste nacht moesten verhuizen naar een kleinere, en dus goedkopere kamer (20.000 pesos ipv 25.000). Zo vriendelijk als we zijn, heeft Annelies de volgende morgen dus gevraagd wanneer we in de dag moesten verhuizen, maar toen mochten we ineens blijven in onze kamer. Na 2uur stonden we dan vertrekkensklaar om dollars gaan af te halen voor Argentinie (om ze op de zwarte markt om te ruilen voor een veel betere rating) en om een toer naar de Maanvallei te doen. Maar toen kwam het mens van de hostal zeggen dat we toch moesten verhuizen naar de andere kamer, die na 10 minuten doorvragen toch zonder privebadkamer bleek te zijn... Uiteindelijk zijn we in onze franse collere geschoten en hebben we de kamer toch nog voor 15.000 peso gekregen. Eind goed al goed, alleen dat we geen warm water hadden tijdens het douchen, waarna bleek dat ze eerst op een "knopke" moesten duwen om het warm water op te zetten. Dit moesten we dan ook weer een paar keer vragen om op het knopke gaan te drukken...
Achteraf zijn we dan ook te weten gekomen dat laksheid en luiheid niet alleen bij onze hostalkeepers voorkwam, maar een algemeen probleem is bij Noord-Chilenen. Zo zijn er ook veel alcoholverslaafden in San Pedro omdat ze er goed voor zitten en dus niet meer willen werken...

De laatste nacht was ook nog redelijk luidruchtig aangezien er een motorbende van Buenos Aires in ons hostal was gearriveerd en het nodig vonden om zich ladderzat te drinken en stevig te bulderlachen bij elke zin ze zeiden... Maar het bleken nog wel vriendelijke jonges te zijn toen ze met 1 scheel oog probeerden te weten te komen waar we naartoe wilden trekken.

Volgende morgen stonden we, gewapend met 1 zak dorito's en water, klaar aan de bushalte om naar Salta te vertrekken voor een 12uur durende busrit. Daar kwamen we op het vertrekuur achter dat we de camera vergeten waren in ons hostal... Hoewel ik een 15 minuten durende stevige sprint had ingezet, bleek dat de bus 1.5uur vertraging had... Maar ik had tijd genoeg om uit te rusten in de bus en het belangrijkste was dat we de camera terug hadden!

3 Films (the call is een aanrader!) en wat speed-naps later kwamen we om 23u30 aan in Salta. We hadden absoluut geen zin om nu nog een hoop hostals af te gaan en af te bieden, dus zijn we maar het eerste hostal dat op ons lijstje stond binnen gegaan en ons gesettled en vooral gedouched :-). Achteraf bleek dit veel te duur te zijn en zijn we s'anderendaags al maar snel een ander hostal gaan zoeken. Terwijl we onze rugzakken nog bij het eerste hostal hebben laten staan, hebben we ons Siempre por Salta laten aanpraten bij een touroperator. Dit was dan onmiddellijk het beste hostal waar we al verbleven hebben! Een toffe tuin, proper (eindelijk!) en vrij goedkoop. Ze hebben ons ook heel goed geholpen met de beste restaurantjes van Salta en ook met de supercoole "Valse Biljetten-stift"!

Gewapend met de stift zijn we dan naar de plaza gewandeld om onze eerste dollars om te wisselen op de zwarte markt. We kregen maar liefst 9.62 pesos voor 1 dollar, terwijl de echte koers 5.8 stond, met andere woorden: alles wat we kopen hebben we aan halve prijs ;-). En al maar goed, want anders zou het hier vrij duur zijn. Alle biljetten bleken ook echt te zijn, dus we waren enorm content en Argentinië werd zo gebombardeerd tot tofste land van onze reis (nogal een geluk dat we hier het langste blijven ;-). We kwamen op onze weg ook een apotheek tegen met een weegschaal. We hebben het aangedurfd om er eens op gaan te staan en wat bleek: Annelies: -3.5kg, Marijn: -5.5kg!!!! 1 maand Peru en Bolivia is het beste dieet wat er is ;-). Benieuwd of dit ook zo in Argentinië gaat blijven met die overheerlijke steaks en empenadas...

Honger van alle opwinding (en vooral na 48uur niets fatsoenlijk meer gegeten te hebben) hebben we ons rond de middag begeven naar een van de aanbevolen restaurantjes met typische Argentijnse gerechten: Doña Salta. Manneke, hemel op aarde voor de carnivoren onder ons! Ik had veel verwacht van Argentinië als vlees-land, maar dit was buiten mijn fantasie! Ongelooflijk lekker malse steak, lekkere wijn, heerlijke empenadas, en vooral bangelijke porties!!!! We hebben ons hier echt moddervet gegeten en we zijn hierna dan maar naar de plaza gewaggeld. We hebben die dag niets anders meer gedaan dan ons op een bankje gezet en de Lonely Planet gelezen/geslapen/goeikope oorbellen gekocht/gewoon genieten van het leven hier!
270_IMG_1957_800x600.jpg
s'Avonds zijn we dan nog een tour gaan boeken om naar Tilcara te gaan en hebben we nog een ijsje gegeten als avondmaal, met dulce de leche (de plaatselijke specialiteit: iets tussen vloeibare caramel en nutella, NJAMMIE!!!)

Een paar motiliums en een goede nachtrust later hebben we een museum bezocht over ceremoniele offeringen van kinderen aan vulkanen in de Incatijd met als hoogtepunt een tentoongestelde mummie van een kind van 6jaar, die na 500 jaar nog steeds intact is en tot de best bewaarde mummies ter wereld behoord. Toch een beetje luguber aangezien je zelfs nog wimpers kan zien! Onze tweede activiteit die dag was de telepherique, volgens Annelies een prachtige uitvinding aangezien je de berg op en af geraakt zonder te wandelen.:-). Hier hebben we genoten van het uitzicht en de artificiele watervallen. Hierna hebben we toch maar besloten om terug naar ons favoriete restaurant te gaan om nog meer lekkers te proeven: koemaag en ribvlees!
IMG_1962_800x600.jpgIMG_1978_800x600.jpgIMG_1987_800x600.jpgIMG_1989_800x600.jpg

Onze laatste dag hebben we voornamelijk in de auto doorgebracht aangezien we de tour naar de schattige noordlijker gelegen kleine dorpjes in de bergen geboekt hadden, met als hoogtepunt de 7 kleurige berg (het was niet zo spectaculair dus :-). Oude ruines en mooie uitzichten in overvloed!
IMG_2002_800x600.jpgIMG_2005_800x600.jpgIMG_2010_800x600.jpgIMG_2013_800x600.jpgIMG_2024_800x600.jpgIMG_2027_800x600.jpg

s'Avonds namen we de oneindig lange bus (20uur!) naar Mendoza. Na een goede nacht en dagrust hebben we in Mendoza een gezellig hostelletje gevonden waar we ons onmiddellijk thuis voelden. De eigenaar vertelde ons dat BBQ hier de specialiteit was en dit was letterlijk spek naar onze bek ;-). We hebben dan direct de daad bij het woord gevoegd en zijn onze krenten gaan planten in 1 van de restaurants.waar de formule naast een gigantische BBQ ook nog een resum aan buffetgroenten bevatte.Giet dit alles ook nog eens in een all you can eat-vorm en je snapt perfect dat we hier onze afgevallen kilo's snel terug zullen bij komen..

Ons eerste dagje Mendoza zijn we de stad gaan verkennen. Een van de grote attracties hier is het San Martin park dat even groot is als het stadscentrum zelf. Hier hebben we een fiets gehuurd om het helemaal rond te rijden, het is er prachtig. Met de zon op ons bolletje zaten we aan het meer in het park een ijsje te eten, God in Frankrijk was er niks tegen! s' Avonds hebben we de empenadas met vis ontdekt in de plaatselijke mark: weer een schot in de roos! Daarna organiseerde ons hostalletje een kleine wijnproefavond waar we de Argentijnse Malbec en Chardonnay geproefd hebben en hebben we onze avond afgesloten met het luisteren naar een straatmuziekant die het hele repertoire 60's rock speelde op de plaza.
IMG_2039_800x600.jpgIMG_2045_800x600.jpgIMG_2047_800x600.jpg

Zaterdag was onze meest avontuurlijke dag in Mendoza! We hadden een tour geboekt met 1uur rafting en 2 uur paardrijden in de bergen. Jawel, we hebben het allemaal zonder kleerscheuren en breuken overleefd! Een natte onderbroek is het enige wat ons overkomen is :-). Het is ons allemaal super goed bevallen: prachtige landschappen, toffe mensen en schattige tamme paardjes die je met geen stokken in draf kreeg ;-). Dit alles zorgde weer voor een topdag! Als afsluiter van de dag zijn we bij Caro Pepe gaan eten. Al is eten niet het goede woord, neem maar OVERBOEFEN!!! Hetzelfde concept als eergisteren: zo veel bangelijk gegrild vlees en bijgerechten als je wil (zeer ruim te nemen, dit gaat van Paella´s, jawel, meervoud, tot massale groenten, tot lasagne, tot kip in wijnsaus, tot orlofgebraad, ...). Allez, ge snapt het, een stripje motilium per week is hier niets te veel ;-).
IMG_2049_450x600.jpgIMG_2053_800x600.jpgIMG_2094_800x600.jpgIMG_2104_800x600.jpgIMG_2086_800x600.jpg

Zondag was de afknapper van de week aangezien een wijntour met de fiets gepland hadden, maar wegens verkiezingen is er niets open en konden we geen fiets huren. Daar kwamen we spijtig genoeg pas achter na een bustocht van 45minuten en een helse zoektocht naar hoe je die verdomde buskaart moet opladen... We hebben dan maar een dag Mendoza extra geboekt en hebben we nu veel tijd gehad om onze blog bij te werken. De magnifieke sateliet-TV in onze hostal helpt ook bij het doden van de tijd.

Veel leesplezier en tot schrijfs!

Balans
+:Argentinië is fantastisch: goed eten, goede wijn, vriendelijke mensen,... alles wat we willen
-:Ellelange saaie busritten! Stomme verkiezingen!!!

Geplaatst door Marijn_Annelies 8:43 Gearchiveerd in Argentinië Tagged salta_mendoza_tilcara Reacties (3)

We loved you Bolivia!!!

sunny 27 °C
Bekijk 2013 Zuid Amerika op Marijn_Annelies's reiskaart.

Hoi hoi,

Het is weer een weekje gelegen dus tijd voor onze update! Deze week was een week van extreme ups, maar ook extreme downs, maar gelukkig was het merendeel toch fantastisch.

We beginnen in Potosi. Ze hadden ons gezegd dat in deze stad niet veel te beleven viel dus hadden we er maar 1 nacht geboekt om naar de mijnen te gaan. Niets was echter minder waar. Als je de stad binnenrijdt denk je dat je in de triestigste stad ter wereld terecht gekomen bent, maar het stadscentrum is het volledige tegendeel. Gezellige straatjes en mooie gebouwen dus eigenlijk wel een plaats om wat meer tijd te besteden. Wij kwamen pas rond 17u aan dus hebben we er nog een beetje van kunnen genieten, maar niet zoveel als we wilden, maar geen nood, dit is weer een reden om nog eens terug te komen :)!

s Morgens hebben we dan de zilvermijnen bezocht in een echte mijnersuitrusting! Schitterend als je een toerist bent, maar dit is echt een actieve mijn dus er zijn mensen die daar 6 dagen per week in werken. Wegens de gassen die vrijkomen bij dynamietontploffingen krijgen vele van hen dan ook longziektes en aangezien er ook asbest in de mijn zit moeten we er geen tekeningetje bij maken dat de gezondheidsproblemen dik gezaaid zijn. Gelukkig moeten alle toeristen geschenkjes kopen voor de mijnmannetjes, waaronder coca blaren, dynamiet en drank van 96% alcohol, waardoor ze alle miserie kunnen vergeten en ze toch nog iets aan ons bezoek hadden!
Deze mijn was vroeger een zilvermijn, maar dit is nu bijna uitgeput, waardoor ze nu vooral zink naar boven halen. Jaja, papa Geert, nu weten we waar "tfabrik" zijn grondstof haalt en wie u 40 jaar aant werk zet ;-). Komt ze maar eens een bezoek brengen als ge den oven nog eens moet opstarten ;-).
Gelukkig hebben we geen last gehad van claustrofobie want sommige gangen waren wel heel klein, maar het bezoek was wel leuk: Het doet je inzien dat eender welk ander werk je ook doet, je het altijd beter hebt dan deze mannen dus als we nog eens klagen over ons werk gaan we hier zeker aan terugdenken!!
IMG_1414_640x480.jpgIMG_1418_360x480.jpgIMG_1425_360x480.jpgIMG_1429_640x480.jpg

Dezelfde dag nog reden we door naar Uyuni om daar te overnachten en ·s morgens aan onze tocht door de Salar van Uyuni te beginnen. We zaten in een goede jeep met nog een Zwitsers koppel, een Britse en een Colombiaanse die perfect Engels en Spaans spreekt dus die werd direct gebombardeerd tot tolk aangezien onze chauffeur enkel Spaans kon.
Eerst reden we door de zoutvlaktes, die onbeschrijfelijk mooi zijn en waar ze uit de auto ook plots een picknick tevoorschijn toverden. Het landschap verandert zo snel dat we enkele uren later al in een andere woestijn zaten en daar plotseling het cactuseiland voor ons opdook. Dit is een prachtige heuvel die helemaal begroeid is met cactussen in het midden van een dorre woestijn (ja de naam verraadde al veel). Een heel vreemd gegeven, maar blijkbaar is hier alles mogelijk...
IMG_1462_800x600.jpgIMG_1517_800x600.jpgIMG_1536_800x600.jpgIMG_1566_800x600.jpgIMG_1592_800x600.jpgIMG_1602_800x600.jpg

Onze eerste overnachting was in een zouthotel (waar zowel bakstenen als bedden als nachtkastjes van zout waren) en toen we daar aankwamen stonden er thee en koekjes op ons te wachten. Deze waren erg welgekomen en zo konden we ook gezellig babbelen met onze medepassagiers en ze beter leren kennen. Het koelt verschrikkelijk af in de woestijn en daar waren we op voorbereid, maar die nacht hebben we niet veel van de koude gemerkt. Desalniettemin had Marijn niet goed geslapen aangezien ons gezicht erg verbrand was door de hevige zon in de zoutwoestijn.
IMG_1610_800x600.jpg

De tweede dag van onze rondreis gingen we naar enkele lagoons kijken en waren de zichten weliswaar nog mooier dan de eerste dag, maar de wind heeft wel wat roet in het eten gegooid aangezien het nu echt wel ijskoud was. We kregen ook te kampen met enkele gastro-intestinale problemen die we toch wel bij de downs van deze week kunnen plaatsen. Toch bleef de sfeer erg goed aangezien het landschap rondom ons evolueerde van extreem mooi naar geweldig en fantastisch!
IMG_1631_800x600.jpgIMG_1661_800x600.jpgIMG_1682_800x600.jpgIMG_1709_800x600.jpgIMG_1736_800x600.jpgIMG_1750_800x600.jpg

Dit hostel was wel heel erg basic (geen douche, een dormitorium met 6 bedden, geen toiletpapier, kortom enkel muren en een golfplaten dak).Hierdoor was de koude duidelijk voelbaar dus hebben we dicht tegen elkaar geslapen in een 1-persoonsbed met een jeans, 4 truien en een termische legging aan. Ge kunt nu denken: ooh, romantisch!!!, niks is echter minder waar.... Het was de verschrikkelijkste nacht in ons leven; Marijn heeft 2u geslapen aangezien het ofwel te warm was, ofwel te koud en het bed op maat gemaakt was van de gemiddelde Boliviaan die ongeveer 40 cm scheelt met Marijn. Dit was niet bevorderend voor het humeur en we hadden bijna een Boliviaanse tegen hare appel gepeerd! Gelukkige waren er pannenkoeken als ontbijt! Spijtig genoeg was dit om half 5 ·s morgens wat weer een downtje was.

Die morgen zijn we nog naar enkele lagoons en geisers geweest op 5000m hoogte bij gevoelstemperatuur -20graden. Hierdoor werd Marijn al iets wakkerder. Dan kwam een van de hoogtepunten van onze trip, namelijk de warmwaterbronnen. Oh jawel, bij -5graden hebben wij onze zwemkleren aangetrokken buiten en dapper als we zijn (in navolging van Geert en Aster) in het heerlijke warme water gegaan met een uitzicht om U tegen te zeggen! Zaalig!!! Helaas nog geen bewijsfoto maar die sturen ze ons nog op! Daarna zijn we nog langs het prachtige Dali-landschap gereden, naar het befaamde schilderij! Merk Annelies op die het paard nadoet ;-).
IMG_1786_800x600.jpgIMG_1789_800x600.jpgIMG_1799_800x600.jpgIMG_1809_800x600.jpg

Om 10u 3s morgens hebben ze ons dan afgzet aan de grens met Chili om door te gaan naar Atacama, waar we diezelfde dag niks anders gedaan hebben dan opgewarmd, geslapen en gegeten!

In Atacama zijn we gisteren dan de moonvalley gaan bezoeken (spijtig genoeg weer als een kudde schapen in een busje), waar we opnieuw prachtige landschappen hebben gezien en waar we de mooiste zonsondergang ooit hebben beleefd. Verder genieten we hier van het gezellige dorpje en doen we het rustig aan kwestie van toch nog wat vakantie te hebben :p.
Morgen reizen we weer verder naar het volgende land Argentinië! We zijn benieuwd wat ons daar weer te wachten staat!!
IMG_1826_800x600.jpgIMG_1847_800x600.jpgIMG_1868_800x600.jpgIMG_1906_800x600.jpgIMG_1923_800x600.jpgIMG_1937_800x600.jpg

Balans:
+: Volgens ons is de Salar de Uyuni de Machu Picchu van Bolivia! Dit was echt niet te missen bij een bezoek aan Bolivia!!!
-: Extreme koude en extreem slaaptekort en wat maagdarmproblemen zorgde soms voor een knorrig humeur.

PS: na onze blog van vorige week zijn we nog een dessert gaan eten in de Para Ti in Sucre. Man man, bangelijke chocolade!!! Een hele menu van chocolade (espresso van chocolade, taart, ijs, en een shotje amarula in een chocolade glaasje). We hebben alles besteld wat er te krijgen was, voor nog geen 5euro. Hier kunnen ze in Belgie nog iets van leren!
IMG_1399_800x600.jpg

Geplaatst door Marijn_Annelies 10:51 Gearchiveerd in Chili Tagged de pedro atacama potosi_uyuni_salar uyuni_san Reacties (2)

First we take Peru, than we take Boliviaaa!

sunny 24 °C
Bekijk 2013 Zuid Amerika op Marijn_Annelies's reiskaart.

Hoi allemaal,

Weer een weekje geleden en ondertussen hebben we Peru achter ons gelaten om een nieuw avontuur te beginnen in Bolivia. Deze blog zullen we beginnen met onze laatste dag in Puno en tevens Peru te beschrijven.

In Puno is niet veel meer te beleven dan het Titicaca meer, en daar hebben we dan ook een hele dag een uitstap naar gedaan. We hebben 2 eilanden bezocht met toch wel de traagste boot ter wereld. Het eerste was 1 van de rieteilanden (Uros) dat wel mooi was en compleet aan de verwachtingen voldeed, maar heel toeristisch. Tegen forse betaling mochten we ook rondvaren met een rietboot, welk op 15 minuten gedaan was en in ruil mochten we ook in hun huisjes kijken.
Op het tweede eiland, Taquile, stond ons weer een fikse wandeling bergop te wachten die weer vrij zwaar was wegens de hoogte (4000m). Eens boven aangekomen was het uitzicht ook wel de moeite en hier hebben we een forelletje gegeten.
IMG_1128_640x480.jpgIMG_1131_640x480.jpgIMG_1148_640x480.jpgIMG_1165_640x480.jpg

Op zondag verlieten we na exact 3 weken Peru en staken we de grens over met Bolivie. Dit is letterlijk te nemen want we moesten de grens overwandelen met alle stempels van dien. De bus had als eindhalte Copacabana (de enige kust voor de Bolivianen), maar al snel bleek dat hier niets te beleven viel. Dus hebben we maar snel de boot genomen naar het idyllische Isla del Sol, waar volgens de Inca legende de zon geboren is.
Na opnieuw een stevige klim vonden we een klein maar gezellig hostelletje boven op de berg. Ons gehijg was het enige wat we hoorden, er zijn namelijk geen auto's op het eiland, enkel ezels! Heerlijk genieten van de stilte en de prachtige uitzichten. Eindelijk eens vakantie... ;-D. We hebben niets anders meer gedaan die dag, dan enkel wat rondgewandeld in het bos, waar tot onze grootste verrassing het beste restaurant van Bolivia (en ook Peru) uit het niets verscheen: Las Velas. Met de beste zonsondergang van het hele eiland en kleine maar heerlijke menu (filet mignon met wijnsaus en king fish en verse groentjes met puree), kunnen we deze plek bombarderen tot de top 3 van onze reis! Geen elektriciteit, dus bij kaarslicht gegeten, zaaaaalig!!!
IMG_1220_640x480.jpgIMG_1191_640x480.jpgIMG_1222_640x480.jpgIMG_1225_640x480.jpg

Volgende ochtend zijn we veel te laat opgestaan waardoor we onze boot gemist hebben, maar toch besloten om naar het noordelijk deel van het eiland te wandelen. Dit was een 3 uur durende aangename tocht naar de inca-ruines. In het terugkomen besloten we het pad langs het strand te nemen maar deze beslissing zou ons zuur opbreken aangezien we verloren zijn gelopen en onze wandeling zo opnieuw weer een helse tocht werd van ongeveer 20km zonder eten. Gelukkig was er s'avonds weer Las Velas waar weer beloofd werd om geen wandeltochten meer te ondernemen gedurende onze reis :-).
IMG_1232_640x480.jpgIMG_1247_640x480.jpg

Onze volgende halte was La Paz die in schril contrast stond met onze vorige trekpleister. Zoals te verwachten was van een hoofdstad, veel verkeer, mensen, toeters, lelijke gebouwen, kortom geen plaats om lang te blijven. Gelukkig was ons hostel (Republica) een oase van rust. Het goed onderhouden oude koloniale gebouw was de woning van de minister president van Bolivia in 1904. Waar we ons een kriek mee gelachen hebben is met de zebra's op straat. Zebrapaden in de steden worden compleet genegeerd, dus heeft de overheid het lumineuze idee gehad om dolenthousiaste zebra's op straat te zetten om het verkeer te regelen. Hilarisch, en het werkt!
IMG_1268_640x480.jpgIMG_1265_360x480.jpg

Op woensdag wilden we de stad gaan verkennen via Blue walking toer die je gratis wegwijs maakt in de stad, maar jammer genoeg hebben we de gids nooit gevonden. Dan maar op ons eentje en de Lonely Planet! We zijn dan ook een tour agency gaan opzoeken om ons een tour te boeken naar Tiawanaku, een tempel gebouwd door een beschaving die 3000 jaar bestaan heeft maar in 1200AD plots van de aardbol verdween.
IMG_1303_640x480.jpgIMG_1309_640x480.jpgIMG_1311_640x480.jpgIMG_1333_640x480.jpg

Ook de Uyuni tour en de bus naar Sucre hebben we dan maar laten plannen. Omdat we zo snel beslist hadden, heeft het agentschap ons ferm int zak gezet, maar dit hebben ze geweten! Na veel geklaag en gezaag hebben ze toch wat geld terug gegeven, maar we hadden nu echt onze buik vol van La Paz!

Van donderdag op vrijdag hebben we de nachtbus genomen naar Sucre, een 14 uur durende rit die de chauffeur prachtig gereduceerd heeft tot 12u! Bussen in Bolivia blijken zich dus niet zo goed aan de regels te houden als in Peru, niets kan momenteel op tegen Cruz del Sur!

'S ochtends in Surce aangekomen was het een helse karwei om een slaapplaats te vinden, maar uiteindelijk vonden we dankzij onze nieuwe spaans-ierse vrienden een super prachtig hostelletje Pachamama voor geen geld: 9euro per nacht :-). Geen tijd om bij te slapen, want Sucre is veel te mooi! Na een zalig doucheke zijn we het centrum in getrokken om te ontbijten (La taverna is bangelijk!!!) en de stad te verkennen.
IMG_1338_640x480.jpgIMG_1343_640x480.jpgIMG_1347_640x480.jpg

Om half 3 hebben we de DINOBUS genomen, een ideetje van Marijn om de dino-voetafdrukken gaan te bekijken in het dino-museum, 5km van Sucre. Het leek een beetje voor kinderen (onze Cas en Feie zouden zich kostelijk geamuseerd hebben ;-)), maar voor ons was ook een leerrijke, hilarische bedoening. Naast de levensechte dino's was er een verticale muur van 1000m breed op 200m hoog te zien die 50jaar geleden uitgegraven was door een leemmijn. Deze laatste had zijn activiteiten moeten stoppen. Na 26jaar van erosie zijn de 68miljoen jaar oude voetstappen van de dino's tevoorschijn gekomen. In de dino-tijd lag de grond natuurlijk horizontaal aan de kust, maar door tectonische activiteit is het een verticale muur geworden die 3000meter gestegen is. Van de dino's die er gewandeld hebben, hebben ze dan de levensechte exemplaren in het park gezet.
IMG_1354_640x480.jpg270_IMG_1383_640x480.jpgIMG_1373_640x480.jpgIMG_1371_640x480.jpgIMG_1351_640x480.jpg
De rest van de avond hebben we echt vakantie gehouden en wat gaan drinken en eten in de lokale barretjes.

Aangezien we nu niet meer zo hoog zitten, hebben we deze nacht schitterend geslapen! Dit was weer even geleden dat we 11uur aan een stuk geknord hebben. Helemaal terug op en top zijn vandaag gaan eten in de plaatselijke markt (voor Belgische normen is het wat goor en chaotisch, maar wel heeeeerlijk) en heeft Marijn zicht compleet laten gaan in zijn fruitslaatje voor nog geen euro!!!
IMG_1407_800x600.jpgIMG_1404_800x600.jpgIMG_1395_800x600.jpgIMG_1394_450x600.jpgIMG_1390_800x600.jpg

Vandaag nog wat musea bezoeken en wat schaken in de coole patio van ons hostelletje!

Hasta Luego amigos!!!

Balans
+: Peru is een heel mooi land met veel variatie, echt een aanrader voor iedereen! Maar we zullen iedereen gerust stellen: het is er niet tof genoeg om te blijven wonen ;-). Bolivia is ons al geweldig aan het bevallen!
-: Al een maand om :-(, Bolivianen en Peruvianen nijgen nogal te liegen voor geld, de bussen zullen wat minder aangenaam zijn in Bolivia.

Geplaatst door Marijn_Annelies 7:11 Gearchiveerd in Bolivia Tagged del puno_isla sol_copacobana_la paz_sucre Reacties (4)

(Berichten 6 - 10 uit 15) « Pagina 1 [2] 3 »