Een Travellerspoint blog

the end is near!!

sunny 30 °C
Bekijk 2013 Zuid Amerika op Marijn_Annelies's reiskaart.

Hey iedereen,

Vandaag schrijven wij onze laatste blog! We kunnen het zelf nauwelijks geloven, maar de 3 maanden zijn zo goed als om. Morgen nog 1 dagje Sao Paulo en dan om 10u s avonds het vliegtuig op richting Madrid. We kijken er ook echt wel naar uit iedereen terug te zien.
Het is weer een hele tijd geleden dat we nog geblogd hebben dus we pikken de draad weer op bij onze 2de dag aan de watervallen.

Op 4 december zijn we met een tour de Braziliaanse kant van de watervallen gaan bezoeken. Iedereen had ons gezegd dat dit de minder mooie kant is, maar niets is minder waar!! We hebben enorm genoten van de uitzichten! We kregen er maar geen genoeg van! Het is echt een ongelooflijk schouwspel om al dat water 70 meter naar beneden te zien donderen!
De tour ging dan verder naar Ciudad Del Este dat in Paraguay ligt en waar je normaal heel goedkoop kan winkelen, maar het bleek allemaal rommel te zijn en het was 40 graden dus we waren niet echt in de shopping-mood.
Vervolgens gingen we de grote stuwdam bezoeken die op de grens ligt tussen paraguay en Brazilië en die heel 90% van paraguay en 20% van Brazilië van stroom voorziet. Vooral Marijn was hier erg geïnteresseerd in, maar dit bleek op een zware tegenvaller uit te draaien aangezien het meisje dat ons uitleg moest geven enkel Spaans praatte en het blijkbaar ook niet de moeite vond om dat tegen ons te zeggen. We zijn dan 1 keer door het hele complex gereden met de bus zonder uit te stappen en dat was het, en dit was meteen ook het einde van de tour.
Om 6u waren we terug thuis en hebben we nog een plonske gedaan in het zwembad en gaan eten.
IMG_4672_800x600.jpgIMG_4729_800x600.jpgIMG_4744_800x600.jpgIMG_4778_800x600.jpg

Op 5 december hadden we ons vliegtuig om 6u dus hebben we enkel nog wat aan het zwembad gelegen en een rustig dagje gehad, alleen was het zelfs daarvoor bijna te heet. Het was 40 graden en de vochtigheid was 83% en daar zijn we niet voor gemaakt!!
Om 5u kwamen we op de luchthaven er achter dat onze vlucht geannuleerd was en vanaf dit moment hebben we voor 5 dagen heel veel tegenslag gehad. Het begon dus met de vlucht. Ze gingen ons in plaats van naar Rio De Janeiro naar Buenos Aires terugvliegen omdat er een storm was boven Rio en ze een alternatieve route moesten nemen. Dus wij om half 7 op de vlucht naar Buenos Aires. Normaal hadden we een aansluiting om 10u, maar om half 12 kregen we te horen dat de storm zo erg was dat ze nog steeds niet konden opstijgen en kregen we gratis eten. Niet slecht! Om 1u vertelden ze dat ze ons in een hotel gingen steken en onze vlucht dus gecanceled was. Dus moesten we helemaal terug, onze bagage gaan ophalen, door de douane en dergelijke tot ze zeiden dat we met een bus naar het hotel gingen gebracht worden en de bus stond klaar! Jaja, Da zal wel... Uiteindelijk hebben we daar nog 1u staan wachten op de bus en was het 4u snachts voor we in het hotel waren. We waren al iets minder slecht gezind toen we zagen dat het een 5-sterren hotel was en het ontbijt inbegrepen was, maar het lachen verging ons snel aangezien we een vlucht hadden om 11u smorgens en ze het nodig vonden om ons om 8u met de bus te komen halen. We konden dus nog maar 3,5u slapen... We hebben op kosten van Aerolinas Argentina ons wel eens goed volgeboeft aan het ontbijt, want de bus was er niet om 8u, maar om half 10!!!! Dat is 8u in Braziliaanse tijd!
Dan bleek ook nog dat de beschermhoes van Annelies haar rugzak er af gehaald was.

Uiteindelijk zijn we dus om 4u plaatselijke tijd op 6 december in Rio aangekomen en de taxi die ons hostel voorzien had stond nog op ons te wachten. Dit vonden we toen geweldig, maar zou ons nog zuur opbreken.
In het hostel kregen we dan van een heel vriendelijk mevrouw te horen dat we onze vorige nacht en het ontbijt volledig moesten betalen en dat we de taxi die 125real kostte (40 euro) 2 keer moesten betalen aangezien ze de vorige avond op ons hadden moeten staan wachten. Nu moet je weten dat een taxi van de luchthaven eigenlijk 60 real kost dus moesten we 4x zoveel betalen, terwijl de hostelkeeper dan zelf zei dat ze wisten dat onze vlucht geannuleerd was.

Na veel ruzie zijn we dan door de manager uit het hotel gekickt. Jawel voor de eerste keer in ons leven zijn we gewoon uit het hotel gezet omdat we dat dus niet wilden betalen!!! We hebben dan spijtig genoeg heel de zaterdag gezocht achter een ander hotel (blijkbaar is er nergens in Rio in het weekend internet te verkrijgen...) en uiteindelijk beland in het centrum in iets dat verdacht veel leek op het love nest... ( niet dat we weten hoe dat er uit ziet, maar we veronderstellen dat het er niet ver vanaf zit). Maar geen nood, de kamer was proper en een aparte badkamer en nu hebben we ook eens geslapen met spiegels tegen het plafond.
s Avonds zijn we naar de Corcovado geweest, maar toen we daar aankwamen bleek dat we van een kaal kermis zouden terugkomen want het was zo bewolkt dat je zelfs het reusachtige beeld van de Christus niet kon zien.
We hebben dan in onze straat een hostel gevonden dat voor een spotprijs Caipirinias verkocht dus hebben we maar besloten daar onze rotdag te verdrinken. Toen er ook nog een bandje kwam spelen omdat er iemand jarig was, kon onze nacht al helemaal niet meer stuk!

Zondag is ons geluk terug gekeerd, maar eerst hadden we weer een tegenslag te verwerken: die ochtend was het weer mistig en konden we de Corcovado weer niet zien, dan maar morgen nog eens terug komen... Namiddag zijn we naar de wereldbefaamde Ipanema en Copacobana stranden gegaan. We hebben hier enkele uren doorgebracht omdat het zo de moeite was. Heerlijk fris briesje, super hoge golven, parelwit zand, het was hier goed vertoeven! Je krijgt altijd veel honger na het zwemmen, dus zijn we op zoek gegaan naar een restaurantje. Maar deze zijn hier absoluut niet te betalen, zoals alles in Rio. Uiteindelijk dan maar in een all-you-can-eat restaurant beland, en dat hebben we dan ook dubbel en dik gedaan ;-).
Het was al donker en we moesten maar eens dringend terug naar ons hotel met de metro. Dit was dan ook de meest verschrikkelijke terugweg van onze hele reis. Zeker 5 mensen zijn ons komen zeggen dat we niet naar het centrum mochten gaan omdat het daar zeer gevaarlijk was. Toen ook nog iemand kwam vertellen dat in onze buurt vorige week nog iemand was neergestoken, waren we helemaal in paniek. Uit de metro gekomen zijn we maar snel in een taxi gestapt om maar snel in ons hotel te zijn. Achteraf gezien was het niet zo slim om hier te zitten: prostitutie in onze straat, drugsgebruikers, brandende heroinelepels in de goot en veel daklozen, mnee, Rio is niet onze lievelingsstad...
IMG_4799_800x600.jpgIMG_4801_800x600.jpgIMG_4806_800x600.jpg

Volgende morgen kwamen ze ons ophalen voor een dagtrip naar het prachtige Ihla Grande. Eerst wilden we hier een nacht verblijven, maar omdat we nu zo veel tijd verloren hadden konden we ons dit niet meer permitteren. Er stond ons een boottocht te wachten met 4 stopplaatsen. De eerste was een schattig pietluttig eilandje waar je in 2 minuten overgewandeld was, maar wel super mooi! Vervolgens stopten we in een zogezegde blauwe put in de zee, ideaal voor snorkelen. Maar het water was iets te troebel om ook maar ene vis te bespeuren. Wel heel tof was het duiken vanaf het schip in het water!!! Als voorlaatste stop zijn we op een eiland gaan wandelen welk ook heel mooi was om idyllische foto´s te trekken, en als laatste hadden we een all-you-can-eat formule op het strand, zalig!
De terugweg was nog 1,5u met de boot langs mooie eilandjes varen.
IMG_4837_800x600.jpg90_IMG_4860_800x600.jpgIMG_4866_800x600.jpgIMG_4891_800x600.jpg

Op dinsdagmorgen zijn we de beroemde en beruchte favelas gaan bezoeken. We hadden een gids, een Nederlander die in de favela is komen wonen, die ons rondleidde door de nauwe straatjes en ons veel informatie gaf. Het was een hele belevenis, maar heel erg leerrijk. De meeste huisjes waren eigenlijk best wel gezellig, zeker van binnen, maar hebben geen adres. De wirwar van straatjes is zodanig groot dat enkel de huizen op de hoofdstraat een adres hebben en deze een mandje voor de deur zetten waar iedereen die in die wijk leeft zijn post kan komen halen. Zeer vreemd systeem, maar het werkt. De gids vertelde ook dat de politie sinds kort de hoofdstraat in handen heeft dus dat die vrij is van bendes, maar dat in veel plaatsen nog het nog steeds de drugsbendes zijn die de plak zwaaien. Wat voor ons het meest shockerende was, was de open riool vol met ratten, Mensen hebben hun huis vlak naast of boven een klein beekje dat allemaal rioolwater is, wat toch een enorme bron van ziektes moet zijn.
In de namiddag zijn we dan eindelijk naar de Corcovado geweest die we nu zeker moesten zien aangezien het de hele dag 38 graden was, maar toen we er eenmaal opstonden begon het te regenen en was het kleine kerkje dat er bij hoort ook gesloten. Het mocht niet zijn voor ons...
IMG_4924_800x600.jpg270_IMG_4929_800x600.jpg90_IMG_4940_800x600.jpg270_IMG_4961_800x600.jpgIMG_4973_800x600.jpg

Woensdag hadden we een busreis gepland van 4u naar Paraty. Een klein koloniaal stadje met mooie stranden, maar de weergoden beslisten anders...
We hadden de bus om 11u, maar waren speciaal vroeger opgestaan om nog een stadswandeling te doen, maar het regende pijpenstelen!! Zo erg zelfs dat de auto's 30cm onder water stonden in sommige straten en dat de taxi niet tot in onze straat wou rijden omdat die ook blank stond. Het water spoot zelfs uit de riolering, wat het wandelen nog aangenamer maakte...
Toen we door het water aan het waden waren op weg naar de wasserette heeft Marijn nog een elektrische shock gekregen, waarschijnlijk van kortsluiting in de buurt. Chance dat het hier maar 110 Volt is, maar misschien moet toch iemand de Brazilianen komen vertellen dat water en elektriciteit niet de beste combinatie is.
Aangekomen aan de busterminal bleek dat deze 4u vertraging had omdat het zoveel regende. Het leek de zondvloed wel...
Uiteindelijk is het verkeer om 12u los gekomen en mochten we met de bus van 8u ( die 4u vertraging had) mee. Wij kei gelukkig dat we toch nog uit Rio weg konden, tot er na 1u rijden een blokkade was. Mensen van het plaatselijke dorp hebben de hele autostrade gebarricadeerd om te protesteren omdat hun huis was weggespoeld door de regen. We leven met de mensen mee, maar voor ons was dit weer de zoveelste tegenvaller aangezien we 7u vatsgezeten hebben in de oneindige file. Geluk bij ongeluk was dat we 3 Australiërs, Jerry, abby en Tash en 1 Canadees,Greg, ontmoet hebben die het wachten veel draaglijker gemaakt hebben. Er was ook wel wat animatie aangezien er een helicopter op 50m van ons geland is en het hele politieteam voorbij gereden is. Uiteindelijk hebben ze de blokkade opgeheven en zijn we om 12u 's nachts aangekomen, weer een dag verloren!

Donderdag was onze eerste dag Paraty. Spijtig genoeg heeft het bijna heel de dag geregend, maar het bleef wel warm. We zijn dan met de bus naar een natuurlijke glijbaan geweest: een grote rots midden in een rivier van 5m hoog en 10m breed die zo glad is als een babypoepke. Je kan er dus tegen grote snelheid vanaf glijden en dat hebben we dan ook gedaan. Toch wel een beetje akelig, maar een superbelevenis.
's Avonds zijn we dan gaan eten met onze nieuwe internationale vrienden en hebben we een erg gezellige avond gehad.
IMG_4987_800x600.jpgIMG_4993_800x600.jpgIMG_5003_800x600.jpg

Vrijdagmorgen was het wel zonnig en hebben we een wandeling door het historisch centrum gedaan en over de stranden. Toch echt supergezellig om wat tijd door te brengen! Op de middag hebben we dan de bus genomen naar het langverwachte Ihlabela. Dit is een eiland waar we 2 nachten een goed hotel hadden gereserveerd. Onze laatste dagen wilden we toch iets meer luxe. En dat hebben we ook gekregen! We hadden een supermooie bungalow op het strand, met een zwembad op 10m en een prachtig uitzicht over de zee. Meer konden we ons niet wensen.
IMG_5024_800x600.jpg

Toen we op zaterdagmorgen ook nog het ontbijtbuffet zagen waanden we ons echt in het paradijs. We hebben dan ook de hele dag NIKS gedaan en onze luie reet aan het zwembad gelegd! ZALIG!!! 's Avonds zijn we gezellig ergens gaan eten en onze dag was volledig geslaagd!
3CFBC61A2219AC6817CF2FF50570A791.jpgIMG_5069_800x600.jpgIMG_5078_800x600.jpgIMG_5081_800x600.jpgIMG_5091_800x600.jpg

Zondag moesten we alweer vertrekken om naar Sao Paulo te gaan waar we nog 1 nacht blijven zodat we zeker zijn dat we op maandag ons vliegtuig niet missen. Het verkeer is hier zo onvoorspelbaar dat het beter is een dagje van tevoren al te komen. De busrit was normaal 4u, maar heeft wegens files en werken weer 6,5u geduurd, dus best altijd wat extra tijd incalculeren.

Morgen is dus onze laatste dag, maar die zullen we jullie vertellen als we thuis zijn en in de levende lijve!!
Jammer genoeg sluiten we hier onze laatste post af. Voor ons was het een bangelijk avontuur en we hopen dat jullie hier een stukje van meegenoten hebben. We willen jullie bedanken voor alle toffe reacties en voor het volgen en lezen van onze blog! We hebben jullie allemaal kei hard gemist en kunnen niet wachten om jullie terug te zien!!

Feliz Navidad!!!!!:)

Balans:
+: Brazilië is een prachtig land, paradijs op aarde! We hebben de reis van ons leven gehad! Het is de beste beslissing die we al ooit genomen hebben!
-: Brazilië is een grote chaos voor een niet-Portugees sprekende toerist! We houden ons hartje vast voor het WK en de Olympische spelen!

Geplaatst door Marijn_Annelies 17:21 Gearchiveerd in Brazilië Tagged de paulo salta_mendoza_tilcara iguazu_rio janeiro_ihla grande_paraty_ihlabela_sao

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reageer als eerste.

Om reacties achter te laten op deze reisblog moet je lid zijn van Travellerspoint.

Inloggen