Een Travellerspoint blog

We loved you Bolivia!!!

sunny 27 °C
Bekijk 2013 Zuid Amerika op Marijn_Annelies's reiskaart.

Hoi hoi,

Het is weer een weekje gelegen dus tijd voor onze update! Deze week was een week van extreme ups, maar ook extreme downs, maar gelukkig was het merendeel toch fantastisch.

We beginnen in Potosi. Ze hadden ons gezegd dat in deze stad niet veel te beleven viel dus hadden we er maar 1 nacht geboekt om naar de mijnen te gaan. Niets was echter minder waar. Als je de stad binnenrijdt denk je dat je in de triestigste stad ter wereld terecht gekomen bent, maar het stadscentrum is het volledige tegendeel. Gezellige straatjes en mooie gebouwen dus eigenlijk wel een plaats om wat meer tijd te besteden. Wij kwamen pas rond 17u aan dus hebben we er nog een beetje van kunnen genieten, maar niet zoveel als we wilden, maar geen nood, dit is weer een reden om nog eens terug te komen :)!

s Morgens hebben we dan de zilvermijnen bezocht in een echte mijnersuitrusting! Schitterend als je een toerist bent, maar dit is echt een actieve mijn dus er zijn mensen die daar 6 dagen per week in werken. Wegens de gassen die vrijkomen bij dynamietontploffingen krijgen vele van hen dan ook longziektes en aangezien er ook asbest in de mijn zit moeten we er geen tekeningetje bij maken dat de gezondheidsproblemen dik gezaaid zijn. Gelukkig moeten alle toeristen geschenkjes kopen voor de mijnmannetjes, waaronder coca blaren, dynamiet en drank van 96% alcohol, waardoor ze alle miserie kunnen vergeten en ze toch nog iets aan ons bezoek hadden!
Deze mijn was vroeger een zilvermijn, maar dit is nu bijna uitgeput, waardoor ze nu vooral zink naar boven halen. Jaja, papa Geert, nu weten we waar "tfabrik" zijn grondstof haalt en wie u 40 jaar aant werk zet ;-). Komt ze maar eens een bezoek brengen als ge den oven nog eens moet opstarten ;-).
Gelukkig hebben we geen last gehad van claustrofobie want sommige gangen waren wel heel klein, maar het bezoek was wel leuk: Het doet je inzien dat eender welk ander werk je ook doet, je het altijd beter hebt dan deze mannen dus als we nog eens klagen over ons werk gaan we hier zeker aan terugdenken!!
IMG_1414_640x480.jpgIMG_1418_360x480.jpgIMG_1425_360x480.jpgIMG_1429_640x480.jpg

Dezelfde dag nog reden we door naar Uyuni om daar te overnachten en ·s morgens aan onze tocht door de Salar van Uyuni te beginnen. We zaten in een goede jeep met nog een Zwitsers koppel, een Britse en een Colombiaanse die perfect Engels en Spaans spreekt dus die werd direct gebombardeerd tot tolk aangezien onze chauffeur enkel Spaans kon.
Eerst reden we door de zoutvlaktes, die onbeschrijfelijk mooi zijn en waar ze uit de auto ook plots een picknick tevoorschijn toverden. Het landschap verandert zo snel dat we enkele uren later al in een andere woestijn zaten en daar plotseling het cactuseiland voor ons opdook. Dit is een prachtige heuvel die helemaal begroeid is met cactussen in het midden van een dorre woestijn (ja de naam verraadde al veel). Een heel vreemd gegeven, maar blijkbaar is hier alles mogelijk...
IMG_1462_800x600.jpgIMG_1517_800x600.jpgIMG_1536_800x600.jpgIMG_1566_800x600.jpgIMG_1592_800x600.jpgIMG_1602_800x600.jpg

Onze eerste overnachting was in een zouthotel (waar zowel bakstenen als bedden als nachtkastjes van zout waren) en toen we daar aankwamen stonden er thee en koekjes op ons te wachten. Deze waren erg welgekomen en zo konden we ook gezellig babbelen met onze medepassagiers en ze beter leren kennen. Het koelt verschrikkelijk af in de woestijn en daar waren we op voorbereid, maar die nacht hebben we niet veel van de koude gemerkt. Desalniettemin had Marijn niet goed geslapen aangezien ons gezicht erg verbrand was door de hevige zon in de zoutwoestijn.
IMG_1610_800x600.jpg

De tweede dag van onze rondreis gingen we naar enkele lagoons kijken en waren de zichten weliswaar nog mooier dan de eerste dag, maar de wind heeft wel wat roet in het eten gegooid aangezien het nu echt wel ijskoud was. We kregen ook te kampen met enkele gastro-intestinale problemen die we toch wel bij de downs van deze week kunnen plaatsen. Toch bleef de sfeer erg goed aangezien het landschap rondom ons evolueerde van extreem mooi naar geweldig en fantastisch!
IMG_1631_800x600.jpgIMG_1661_800x600.jpgIMG_1682_800x600.jpgIMG_1709_800x600.jpgIMG_1736_800x600.jpgIMG_1750_800x600.jpg

Dit hostel was wel heel erg basic (geen douche, een dormitorium met 6 bedden, geen toiletpapier, kortom enkel muren en een golfplaten dak).Hierdoor was de koude duidelijk voelbaar dus hebben we dicht tegen elkaar geslapen in een 1-persoonsbed met een jeans, 4 truien en een termische legging aan. Ge kunt nu denken: ooh, romantisch!!!, niks is echter minder waar.... Het was de verschrikkelijkste nacht in ons leven; Marijn heeft 2u geslapen aangezien het ofwel te warm was, ofwel te koud en het bed op maat gemaakt was van de gemiddelde Boliviaan die ongeveer 40 cm scheelt met Marijn. Dit was niet bevorderend voor het humeur en we hadden bijna een Boliviaanse tegen hare appel gepeerd! Gelukkige waren er pannenkoeken als ontbijt! Spijtig genoeg was dit om half 5 ·s morgens wat weer een downtje was.

Die morgen zijn we nog naar enkele lagoons en geisers geweest op 5000m hoogte bij gevoelstemperatuur -20graden. Hierdoor werd Marijn al iets wakkerder. Dan kwam een van de hoogtepunten van onze trip, namelijk de warmwaterbronnen. Oh jawel, bij -5graden hebben wij onze zwemkleren aangetrokken buiten en dapper als we zijn (in navolging van Geert en Aster) in het heerlijke warme water gegaan met een uitzicht om U tegen te zeggen! Zaalig!!! Helaas nog geen bewijsfoto maar die sturen ze ons nog op! Daarna zijn we nog langs het prachtige Dali-landschap gereden, naar het befaamde schilderij! Merk Annelies op die het paard nadoet ;-).
IMG_1786_800x600.jpgIMG_1789_800x600.jpgIMG_1799_800x600.jpgIMG_1809_800x600.jpg

Om 10u 3s morgens hebben ze ons dan afgzet aan de grens met Chili om door te gaan naar Atacama, waar we diezelfde dag niks anders gedaan hebben dan opgewarmd, geslapen en gegeten!

In Atacama zijn we gisteren dan de moonvalley gaan bezoeken (spijtig genoeg weer als een kudde schapen in een busje), waar we opnieuw prachtige landschappen hebben gezien en waar we de mooiste zonsondergang ooit hebben beleefd. Verder genieten we hier van het gezellige dorpje en doen we het rustig aan kwestie van toch nog wat vakantie te hebben :p.
Morgen reizen we weer verder naar het volgende land Argentinië! We zijn benieuwd wat ons daar weer te wachten staat!!
IMG_1826_800x600.jpgIMG_1847_800x600.jpgIMG_1868_800x600.jpgIMG_1906_800x600.jpgIMG_1923_800x600.jpgIMG_1937_800x600.jpg

Balans:
+: Volgens ons is de Salar de Uyuni de Machu Picchu van Bolivia! Dit was echt niet te missen bij een bezoek aan Bolivia!!!
-: Extreme koude en extreem slaaptekort en wat maagdarmproblemen zorgde soms voor een knorrig humeur.

PS: na onze blog van vorige week zijn we nog een dessert gaan eten in de Para Ti in Sucre. Man man, bangelijke chocolade!!! Een hele menu van chocolade (espresso van chocolade, taart, ijs, en een shotje amarula in een chocolade glaasje). We hebben alles besteld wat er te krijgen was, voor nog geen 5euro. Hier kunnen ze in Belgie nog iets van leren!
IMG_1399_800x600.jpg

Geplaatst door Marijn_Annelies 10:51 Gearchiveerd in Chili Tagged de pedro atacama potosi_uyuni_salar uyuni_san

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reacties

Amaai zenne,weer fantastische,leuke en grappige foto's.Hier is het nu herfst, dus ook wel mooie natuurkleurtjes, maar ginder is het toch wel ietsjes anders:-).Op dieë cavia ben ik niet jaloers, maar op die chocoladedessertjes daarentegen...
De kermis was weer leuk, we hebben jullie gemist!!!We hebben de blog aan iedereen doorgestuurd zodat ze allemaal jullie avontuur kunnen volgen en onze Luc print alles netjes uit, zodat bomma en bompa alles kunnen lezen(alle berichten worden mooi bewaard in een ringkaft).
Hier is alles heel goed , een mailtje volgt nog.
Superdikke knuffels voor allebei!!!
Mama en papa

door mamaenpapa

Dat schilderij van Dali van die olifant met die muggepoten, is dat daar ook niet gemaakt ??? Razend benieuwd wie die gaat nadoen !!!!

door mamaenpapa

Om reacties achter te laten op deze reisblog moet je lid zijn van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint