Een Travellerspoint blog

Argentinie is geweldig!

sunny 27 °C
Bekijk 2013 Zuid Amerika op Marijn_Annelies's reiskaart.

Ola chico's!!

Het begint een spontane gewoonte te worden, maar na exact een weekje reizen vinden we steeds weer een moment/goed hostel om onze blog te updaten. Om de draad terug op te pikken, zullen we deze blog beginnen met nog een mooi staaltje Chileense "ballenspielerei".

De afspraak met de hostalkeepers was dat we onze drie overnachtingen een privebadkamer zouden hebben, maar dat we na de eerste nacht moesten verhuizen naar een kleinere, en dus goedkopere kamer (20.000 pesos ipv 25.000). Zo vriendelijk als we zijn, heeft Annelies de volgende morgen dus gevraagd wanneer we in de dag moesten verhuizen, maar toen mochten we ineens blijven in onze kamer. Na 2uur stonden we dan vertrekkensklaar om dollars gaan af te halen voor Argentinie (om ze op de zwarte markt om te ruilen voor een veel betere rating) en om een toer naar de Maanvallei te doen. Maar toen kwam het mens van de hostal zeggen dat we toch moesten verhuizen naar de andere kamer, die na 10 minuten doorvragen toch zonder privebadkamer bleek te zijn... Uiteindelijk zijn we in onze franse collere geschoten en hebben we de kamer toch nog voor 15.000 peso gekregen. Eind goed al goed, alleen dat we geen warm water hadden tijdens het douchen, waarna bleek dat ze eerst op een "knopke" moesten duwen om het warm water op te zetten. Dit moesten we dan ook weer een paar keer vragen om op het knopke gaan te drukken...
Achteraf zijn we dan ook te weten gekomen dat laksheid en luiheid niet alleen bij onze hostalkeepers voorkwam, maar een algemeen probleem is bij Noord-Chilenen. Zo zijn er ook veel alcoholverslaafden in San Pedro omdat ze er goed voor zitten en dus niet meer willen werken...

De laatste nacht was ook nog redelijk luidruchtig aangezien er een motorbende van Buenos Aires in ons hostal was gearriveerd en het nodig vonden om zich ladderzat te drinken en stevig te bulderlachen bij elke zin ze zeiden... Maar het bleken nog wel vriendelijke jonges te zijn toen ze met 1 scheel oog probeerden te weten te komen waar we naartoe wilden trekken.

Volgende morgen stonden we, gewapend met 1 zak dorito's en water, klaar aan de bushalte om naar Salta te vertrekken voor een 12uur durende busrit. Daar kwamen we op het vertrekuur achter dat we de camera vergeten waren in ons hostal... Hoewel ik een 15 minuten durende stevige sprint had ingezet, bleek dat de bus 1.5uur vertraging had... Maar ik had tijd genoeg om uit te rusten in de bus en het belangrijkste was dat we de camera terug hadden!

3 Films (the call is een aanrader!) en wat speed-naps later kwamen we om 23u30 aan in Salta. We hadden absoluut geen zin om nu nog een hoop hostals af te gaan en af te bieden, dus zijn we maar het eerste hostal dat op ons lijstje stond binnen gegaan en ons gesettled en vooral gedouched :-). Achteraf bleek dit veel te duur te zijn en zijn we s'anderendaags al maar snel een ander hostal gaan zoeken. Terwijl we onze rugzakken nog bij het eerste hostal hebben laten staan, hebben we ons Siempre por Salta laten aanpraten bij een touroperator. Dit was dan onmiddellijk het beste hostal waar we al verbleven hebben! Een toffe tuin, proper (eindelijk!) en vrij goedkoop. Ze hebben ons ook heel goed geholpen met de beste restaurantjes van Salta en ook met de supercoole "Valse Biljetten-stift"!

Gewapend met de stift zijn we dan naar de plaza gewandeld om onze eerste dollars om te wisselen op de zwarte markt. We kregen maar liefst 9.62 pesos voor 1 dollar, terwijl de echte koers 5.8 stond, met andere woorden: alles wat we kopen hebben we aan halve prijs ;-). En al maar goed, want anders zou het hier vrij duur zijn. Alle biljetten bleken ook echt te zijn, dus we waren enorm content en Argentinië werd zo gebombardeerd tot tofste land van onze reis (nogal een geluk dat we hier het langste blijven ;-). We kwamen op onze weg ook een apotheek tegen met een weegschaal. We hebben het aangedurfd om er eens op gaan te staan en wat bleek: Annelies: -3.5kg, Marijn: -5.5kg!!!! 1 maand Peru en Bolivia is het beste dieet wat er is ;-). Benieuwd of dit ook zo in Argentinië gaat blijven met die overheerlijke steaks en empenadas...

Honger van alle opwinding (en vooral na 48uur niets fatsoenlijk meer gegeten te hebben) hebben we ons rond de middag begeven naar een van de aanbevolen restaurantjes met typische Argentijnse gerechten: Doña Salta. Manneke, hemel op aarde voor de carnivoren onder ons! Ik had veel verwacht van Argentinië als vlees-land, maar dit was buiten mijn fantasie! Ongelooflijk lekker malse steak, lekkere wijn, heerlijke empenadas, en vooral bangelijke porties!!!! We hebben ons hier echt moddervet gegeten en we zijn hierna dan maar naar de plaza gewaggeld. We hebben die dag niets anders meer gedaan dan ons op een bankje gezet en de Lonely Planet gelezen/geslapen/goeikope oorbellen gekocht/gewoon genieten van het leven hier!
270_IMG_1957_800x600.jpg
s'Avonds zijn we dan nog een tour gaan boeken om naar Tilcara te gaan en hebben we nog een ijsje gegeten als avondmaal, met dulce de leche (de plaatselijke specialiteit: iets tussen vloeibare caramel en nutella, NJAMMIE!!!)

Een paar motiliums en een goede nachtrust later hebben we een museum bezocht over ceremoniele offeringen van kinderen aan vulkanen in de Incatijd met als hoogtepunt een tentoongestelde mummie van een kind van 6jaar, die na 500 jaar nog steeds intact is en tot de best bewaarde mummies ter wereld behoord. Toch een beetje luguber aangezien je zelfs nog wimpers kan zien! Onze tweede activiteit die dag was de telepherique, volgens Annelies een prachtige uitvinding aangezien je de berg op en af geraakt zonder te wandelen.:-). Hier hebben we genoten van het uitzicht en de artificiele watervallen. Hierna hebben we toch maar besloten om terug naar ons favoriete restaurant te gaan om nog meer lekkers te proeven: koemaag en ribvlees!
IMG_1962_800x600.jpgIMG_1978_800x600.jpgIMG_1987_800x600.jpgIMG_1989_800x600.jpg

Onze laatste dag hebben we voornamelijk in de auto doorgebracht aangezien we de tour naar de schattige noordlijker gelegen kleine dorpjes in de bergen geboekt hadden, met als hoogtepunt de 7 kleurige berg (het was niet zo spectaculair dus :-). Oude ruines en mooie uitzichten in overvloed!
IMG_2002_800x600.jpgIMG_2005_800x600.jpgIMG_2010_800x600.jpgIMG_2013_800x600.jpgIMG_2024_800x600.jpgIMG_2027_800x600.jpg

s'Avonds namen we de oneindig lange bus (20uur!) naar Mendoza. Na een goede nacht en dagrust hebben we in Mendoza een gezellig hostelletje gevonden waar we ons onmiddellijk thuis voelden. De eigenaar vertelde ons dat BBQ hier de specialiteit was en dit was letterlijk spek naar onze bek ;-). We hebben dan direct de daad bij het woord gevoegd en zijn onze krenten gaan planten in 1 van de restaurants.waar de formule naast een gigantische BBQ ook nog een resum aan buffetgroenten bevatte.Giet dit alles ook nog eens in een all you can eat-vorm en je snapt perfect dat we hier onze afgevallen kilo's snel terug zullen bij komen..

Ons eerste dagje Mendoza zijn we de stad gaan verkennen. Een van de grote attracties hier is het San Martin park dat even groot is als het stadscentrum zelf. Hier hebben we een fiets gehuurd om het helemaal rond te rijden, het is er prachtig. Met de zon op ons bolletje zaten we aan het meer in het park een ijsje te eten, God in Frankrijk was er niks tegen! s' Avonds hebben we de empenadas met vis ontdekt in de plaatselijke mark: weer een schot in de roos! Daarna organiseerde ons hostalletje een kleine wijnproefavond waar we de Argentijnse Malbec en Chardonnay geproefd hebben en hebben we onze avond afgesloten met het luisteren naar een straatmuziekant die het hele repertoire 60's rock speelde op de plaza.
IMG_2039_800x600.jpgIMG_2045_800x600.jpgIMG_2047_800x600.jpg

Zaterdag was onze meest avontuurlijke dag in Mendoza! We hadden een tour geboekt met 1uur rafting en 2 uur paardrijden in de bergen. Jawel, we hebben het allemaal zonder kleerscheuren en breuken overleefd! Een natte onderbroek is het enige wat ons overkomen is :-). Het is ons allemaal super goed bevallen: prachtige landschappen, toffe mensen en schattige tamme paardjes die je met geen stokken in draf kreeg ;-). Dit alles zorgde weer voor een topdag! Als afsluiter van de dag zijn we bij Caro Pepe gaan eten. Al is eten niet het goede woord, neem maar OVERBOEFEN!!! Hetzelfde concept als eergisteren: zo veel bangelijk gegrild vlees en bijgerechten als je wil (zeer ruim te nemen, dit gaat van Paella´s, jawel, meervoud, tot massale groenten, tot lasagne, tot kip in wijnsaus, tot orlofgebraad, ...). Allez, ge snapt het, een stripje motilium per week is hier niets te veel ;-).
IMG_2049_450x600.jpgIMG_2053_800x600.jpgIMG_2094_800x600.jpgIMG_2104_800x600.jpgIMG_2086_800x600.jpg

Zondag was de afknapper van de week aangezien een wijntour met de fiets gepland hadden, maar wegens verkiezingen is er niets open en konden we geen fiets huren. Daar kwamen we spijtig genoeg pas achter na een bustocht van 45minuten en een helse zoektocht naar hoe je die verdomde buskaart moet opladen... We hebben dan maar een dag Mendoza extra geboekt en hebben we nu veel tijd gehad om onze blog bij te werken. De magnifieke sateliet-TV in onze hostal helpt ook bij het doden van de tijd.

Veel leesplezier en tot schrijfs!

Balans
+:Argentinië is fantastisch: goed eten, goede wijn, vriendelijke mensen,... alles wat we willen
-:Ellelange saaie busritten! Stomme verkiezingen!!!

Geplaatst door Marijn_Annelies 8:43 Gearchiveerd in Argentinië Tagged salta_mendoza_tilcara

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reacties

Hola hola amigos,

Goed om te lezen dat jullie genieten, ik ben jaloers! Zucht...
Jullie zijn al lekker bruin geworden of hebben jullie niet overal een douche ;)?
Ik heb gisteren gewoon een frietje met frikadel speciaal gegeten, verschil moet er zijn...

Ik kijk uit naar jullie volgende blog!

Beso Marieke

door Bunghie

Hallo !

't ziet er allemaal weer héél mooi uit en dan dat eten en de lekkere wijn .... mmmh, 't zal deugd gedaan hebben na zo'n maandje op de kin kloppen.
Moa in Brazilië gaat dat ook heel goed worden ... Geniet ervan en tot de volgende !

Groetjes, Ton & Annemie.

door turn01tert137

Hoi wereldburgers, zo te zien is dat daar inderdaad geweldig. Gisteren nog eens gekeken in den Alma: Argentijnse steack 29 euro/kg. Dus profiteer ervan ginder. En die foto op dat paard, nog wat koeien errond en ge zijt 'm helemaal hé, de Clint. De natuur is ook beestig schoon daar en Patagonië en Ushuaia moeten nog komen. Vreselijk benieuwd hoe dat daar gaat zijn. Van die lange busreizen kan ik meespreken van toen wij naar Noord Noorwegen gereden zijn. Na 3300 km doen je knoken allemaal zeer. Maar die van mij zijn dan ook al wat meer uitgeloterd hé. Voor de rest is hier alles prima en de groeten van Bomma en Bompa.
Tot schrijfs. Mama en Papa

door mamaenpapa

Om reacties achter te laten op deze reisblog moet je lid zijn van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint